Wilde Vaart

De Wilde Vaart is een groep – of speltak zoals het binnen Scouting Nederland heet – van kinderen tussen de 15 en 18 jaar oud. Deze speltak is vaak het kleinst binnen onze groep en bestaat uit circa 6 kinderen. De Wilde Vaart heeft opkomst in twee ‘seizoenen’. 

Zomerseizoen: van 11.00 uur tot 16.30 uur. Het zomerseizoen duurt van medio april tot medio oktober. Zij fietsen gezamenlijk vanuit Bussum naar Jachthaven Het Anker in Loosdrecht en zeilen de hele middag op de Loosdrechtse Plassen met een pauze op het eilandje Markus Pos.

Winterseizoen: van 12.00 uur tot 16.30 uur. Het winterseizoen duurt van medio oktober tot medio april. Deze opkomsten vinden plaats bij het clubhuis van de Arrowe. In deze periode wordt de boot (Grundel) onderhouden door de kinderen zodat deze weer veilig gebruikt kan worden in de zomer en worden er allerlei andere activiteiten gedaan.

De Wilde Vaart is een unieke speltak binnen onze groep. Omdat de kinderen wat ouder zijn (vaak ouder dan 16), krijgen zij meer verantwoordelijkheid om hun opkomsten zelf in te vullen. Zo maken zij hun eigen klusschema en bepalen zij zelf wat ze naast het klussen willen doen. Uiteraard wordt dit wel gecoördineerd door de begeleiding. 

Naast de reguliere opkomsten kent de Wilde Vaart lange opkomsten die tot 23.00 uur duren, waarin zij hun eigen activiteiten mogen bedenken, zoals pubquizavonden of grootse speurtochten. Door hun wat meer volwassen leeftijd is er een breder scala aan activiteiten mogelijk.

Jaarlijks is er samen met de Zeeverkenners een Admiraliteitsweekend, waarbij de Wilde Vaart een ietwat meer leidende en organiserende rol heeft. Tijdens de jaarlijkse Boerenkoolmaaltijd is de Wilde Vaart tevens verantwoordelijk voor een deel van de organisatie en worden zij niet meer ingedeeld met de jongere speltakken. In de zomervakantie organiseren zij zelf een zomerkamp dat ongeveer 10 dagen duurt. Vaak sluit dit kamp aan op het kamp van de Zeeverkenners.

Tijdens de opkomsten wordt er een oogje in het zeil gehouden door de tweekoppige begeleiding. Bij vragen over deze speltak of dergelijke kunt u terecht bij de teamleider.

Jeroen Veen (teamleider Wilde Vaart) – info.wildevaart@arrowe.nl
Melle Mouissie
Mathijs Arends
Noah Verhoef