De Tasman is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Abel Tasman.
Tasman (1603-1659) was één van de eerste Westerlingen die de zuidkust van Australië bereikte. Tot die tijd was men ervan overtuigd dat het Zuidland (Australië) doorliep tot aan de Zuidpool. Tasman bewees in één van de belangrijkste Hollandse ontdekkingsreizen dat dat niet het geval was. Dit deed hij door met twee schepen om Australië heen te zeilen, zuidelijker dan ooit iemand was geweest, en verkenningen uit te voeren op de kusten van Nieuw-Guinea. Terloops ontdekte hij Tasmanië, Nieuw-Zeeland en de Tonga- en Fiji-eilanden.
Dit was een houten schouw, overgenomen in 1932 van de zeilclub van de G.H.B.S. Dit schip is tot 1964 de basis geweest van onze vloot. Het heeft model gestaan voor de eerste serie lelieschouwen. haar laatste resten zijn aan het vuur toevertrouwd.
Dit was de tweede stalen lelievlet die werd gekocht in 1965. Ondanks haar soort van kromme bouw (zoals bij een banana boat) was zij vrij snel en vaak goed voor een hoge plaatsing tijdens regionale admiraliteitswedstrijden. Aan het einde van het NaWaKa 1989 in Roermond is ze verkocht aan de Phileretmai, een zeeverkenstersgroep uit Nijmegen.
Dit is de lelievlet met casco nummer 917, met tuigage genummerd als 916. In 1989 werd ze overgekocht van de Kortenhoefse groep Klaas Toxopeus en grondig gerestaureerd. In 2001 is de Tasman van een nieuw tuig voorzien dat nu voorzien is van het juiste nummer: 917.