Van Noort | 401

De Van Noort is vernoemd naar admiraal Olivier van Noort.

Van Noort (1558-1627) werd wereldberoemd tijdens de glorietijden van de VOC. Zijn belangrijkste wapenfeit is wel de eerste Hollandse wereldreis. Onder leiding van admiraal Van Noort vertrok in 1598 een kleine vloot van vier schepen uit Rotterdam. Ondanks diverse tegenslagen als muiterij, slecht weer en gevechten met Spaanse galjoenen, bereikte Van Noort in 1601 met het laatste overgebleven schip en slechts 45 man toch de veilige thuishaven.

Van Noort I

De Van Noort I was een lange roeiboot die in 1936 van een Groningse Zeeverkennersgroep werd overgenomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is ze gezonken en daarna gestolen. Na de oorlog hebben we haar via de politie teruggekregen en in gebruik genomen als roei- en instructieschip voor de juniorzeeverkennerswacht. In 1948 is de Van Noort I aan de Zeeverkennersgroep van Scouting Zuiderkruis in Hilversum verkocht.

Van Noort II

De Van Noort II was een houten schouw van de KZV Loosdrecht, gekregen in 1955 onder de naam Donald Duck. Deze schouw heeft dienst gedaan tot 1963, maar vanwege het vele onderhoud en het streven naar een uniforme, stalen vloot bij de Arrowe, is ze verkocht.

Van Noort III

De Van Noort III is een stalen lelievlet met het nummer 401 en is gekocht in 1966.

Ze is bedoeld als schip voor de leiding en de Stam, en daarom werd deze lelievlet voorzien van een motorsteun. De motorsteun was nodig om de buitenboordmotor te dragen die de ouders hadden geschonken aan de groep, om het voor de leiding makkelijker te maken een oogje in het zeil te houden. Tegenwoordig zijn er nieuwe en meerdere motoren.