Byrd | 1230

De Byrd is vernoemd naar marineofficier Richard Byrd. Byrd (1888-1957) was in 1926 de eerste die over de Noordpool vloog en daarna ook de eerste die per vliegtuig de Zuidpool bereikte. Hij cirkelde tweemaal over de Pool en wierp daarbij de Amerikaanse en de Engelse vlag af, dit laatste ter ere van Scott. Latere expedities brachten, voor politieke en militaire doeleinden, grote delen van Antarctica in kaart. De laatste expeditie van Byrd omvatte niet minder dan dertien schepen, waaronder enkele vliegdekmoederschepen. Er nam maar liefst 4000 man deel aan de grootste Arctische expeditie ooit.

Byrd I

De eerste Byrd was een houten schouw, identiek aan Nansen en Tasman. Ze werd afgekeurd in 1947 en verkocht.

Byrd II

Byrd II was de eerste stalen lelieschouw, met het nummer 28, en werd gekocht in 1951.

Ze werd in 1969 van een nieuw katoenen tuig voorzien, in 1985 voorzien van een nieuwe bodem en in 1986 van het bruine dacrontuig van de toen verkochte schouw Scott. In 1988 werd ze verkocht aan een nieuwe eigenaar die het schip heeft teruggebracht in de nieuwstaat waarin het nu verkeert. De Byrd vaart nog geregeld op Loosdrecht en vertegenwoordigt, in de originele Arrowe-kleuren groen en wit geschilderd, de groep in regionale en nationale wedstrijden waar hij als één van de laatste volledig complete schouwen de show steelt.

Byrd III

De vijfde stalen lelievlet van de Arrowe-vloot werd in 1988 aangekocht en is de Byrd III, tegenwoordig gewoon de Byrd met casconummer 1230. De Byrd is de laatst aangekochte boot van de Arrowe en maakt zo de uniforme lelievloot van vijf vletten compleet.