Scott | 1181

De Scott is vernoemd naar luitenant Robert Scott.

Scott (1870-1912) was luitenant bij de Britse marine, die op 32-jarige leeftijd zijn eerste expeditie naar de Zuidpool leidde. Zijn inspanningen maakten het anderen mogelijk om op basis van zijn ervaringen reizen naar de Zuidpool te ondernemen. Het hoogtepunt vormde hierbij de race naar de Zuidpool tussen Amundsen en Scott in 1910. De betere materiaalkeuze van Amundsen (honden i.p.v. paarden en inuïtkleding i.p.v. wol) zorgden voor een snelle tocht naar de Zuidpool en, misschien wel belangrijker, een behouden thuiskomst voor allen. De tocht van Scott daarentegen ontaardde in een fiasco waarbij niet alleen de Zuidpool te laat werd bereikt, maar ook alle expeditieleden jammerlijk (op nog geen 11 mijl van een basis) om het leven kwamen.

Scott I

De eerste Scott was een stalen lelieschouw die in 1959 werd aangekocht. In 1986 werd ze echter weer verkocht, omdat de Zeeverkenners geen behoefte meer hadden aan twee schouwen. Hierbij werd het bruine tuig overgezet op de Byrd II. Tegenwoordig is ze in gebruik als de Grote Beer bij een Wilde Vaart-groep ten zuiden van de grote rivieren.

Scott II

De huidige Scott van de Arrowe-groep werd in 1987 gekocht ter vervanging van de verkochte schouw. Ze werd door een werf in Gorinchem met het casconummer 1181 aangeleverd, omdat zij tevreden waren met het reilen en zeilen van de Arrowe-groep. Tevens is de Scott voorzien van een motorsteun, indien de Van Noort of de Nansen niet in gebruik is.