Historie Clubhuis

De Arrowegroep heeft haar onderkomen aan het eind van de Meerweg in Bussum. Dit is niet altijd zo geweest, in de beginjaren van de groep werden er opkomsten op diverse plaatsen (Huizen in "Het Spiegel") in Bussum gehouden. Na verloop van tijd, en heel wat omzwervingen door Bussum, werd er besloten een clubhuis te gaan bouwen aan eind van de Meerweg. Dit eerste Arrowe-clubhuis was geheel van hout en stond op dezelfde plaats als waar het huidige clubhuis staat.

In de oorlogsjaren (1940-1945) werden door de bezetter alle Scouting-opkomsten verboden omdat ze een bron van verzet zouden zijn. In de dagen na Dolle Dinsdag werd als straf door de NSB-jeugd het houten clubgebouw afgebroken om er na de oorlog een groot NSB-jeugd gebouw van te maken.

In Naarden stond gedurende de oorlog een energiecentrale. Om deze centrale te beschermen tegen bomaanvallen van de geallieerden werd om de centrale een scherfmuur gebouwd. Toen de oorlog was afgelopen was deze muur niet meer nodig en werd hij afgebroken. Een lid van de Arrowe-groep wist de stenen van de scherfmuur te bemachtigen en op te slaan op een terrein vlak bij de Meerweg.

Voordat er gebouwd kon gaan worden moest eerst een clubhuis ontworpen worden. Er werd besloten een clubhuis te bouwen met 4 speltak-lokalen, een grote activiteitenzaal en keuken/sanitair op de begane grond. Verder moesten er boven de lokalen twee grote zolders komen voor de opslag van het materiaal.

De bouw van het nieuwe onderkomen begon met het verslepen van de stenen van de tijdelijke opslag naar het Arrowe-terrein. Dit gebeurde met behulp van paard en wagen omdat er nog niet zo veel vrachtwagens waren. Om de bouw niet te duur uit te laten vallen werden de stenen door de Arrowe-leden zelf alvast op de goed plaats neergelegd zodat de metselaars sneller zouden kunnen werken.

Op de volgende twee foto's is de bouw van het clubhuis te zien:

 

Clubhus in aanbouw gezien vanaf de ingang van het Arrowe terrein  Clubhuis in aanbouw welpenlokaal 

 

De linker foto: Een goed begin is het halve werk!. Als je het Arrowe terrein op komt dan zie je dit gedeelte van het clubhuis. Het raam waarvan het houten ondersteuningsframe al staat hoort bij het huidige "kluslokaal" lokaal.

De rechter foto: Als je vanuit het bos komt dan zie je dit lokaal. Op de foto is duidelijk te zijn dat Arrowe-leden bezig zijn met het klaarleggen van stenen voor de metselaars. Je ziet hier het Welpen lokaal

Het terrein waar het clubhuis staat zag er 50 jaar geleden heel anders uit. Op de foto hieronder (die genomen is vanaf het dak) is duidelijk het meertje te zien dat naast het clubhuis ligt. Ziet u die bomenrij daar heel in de verte?? Tussen ons clubhuis en die bomenrij is de wijk "De Hilversumse Meent" gebouwd!

Het koeienbad en de hilversumse meent